Рекламация

1. В случай, че артикулът ви не работи правилно, можете да се възползвате от гаранцията на артикула.

2. Гаранцията не важи в случай на:

· физическа повреда

· грешки, предизвикани от неправилно, неподходящо или небрежно ползване на артикула

3. При рекламация: Трябва да ни изпратите на електронната поща (hedazone@abv.bg или по пощата до адрес) следната форма – попълнена.

· Три Имена или ( Име на фирма и ЕИК)

· Телефонен номер:

· Вашият Адрес:

· Описание на проблема:

· Копие на документа за покупка на стоката от нас.

4. Артикулът трябва да бъде върнат в оригиналната му опаковка, която не е нарушена, с всички приложени добавки. В противен случай рекламацията няма да бъде приета или ще бъде извършена частично.

· Към артикулът трябва да има прикрепено копие от документа за продажба.

· След като върнете продукта, ние го ремонтираме или го заменяме в 30 дневен срок и го изпращаме за ваша сметка чрез куриерска фирма Еконт, обратно до вас, като можете да посочите офис на Еконт или адрес до който да се изпрати.

5. В случай на рекламация, изпратете продукта на адрес: : гр.София, кв. Хиподрума, до хотел “Форум, Блок 24, бул. „Цар Борис III“ 41 до Хеда Зоун ЕООД (куриерът трябва да звънне на 0888333941) или до офис на Еконт, в гр.София,който ще ви посочим допълнително, в най-кратък срок, след като ни напишете имейл с проблема и ни изпратите посочената в точка 3 форма за контакт.

6. Разходите за доставка на продуктите до нас и за връщане на продукта обратно до клиента при използване на куриер са изцяло за сметка на клиента. Няма да приемем пакети с наложен платеж

 

Нашият екип може да ви помогне да направите най-подходящия за вас избор и да отговори на въпроси свързани с продуктите ни, затова не се колебайте да се обадите за консултация.